zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Киселото мляко предпазва от парадонтозаКиселото мляко предпазва от парадонтоза

actualno.com
още новини от actualno.com


Редовната консумация на кисело мляко и напитки с млечна киселина е полезна за венците, предаде Ройтерс, позовавайки се на японски учени. Д-р Йошихиро Шимазаки и колегите му от университета Кюшу във Фукуока доказаха, че тези храни осигуряват по-добро състояние на венците, за разлика от прясното мляко и сиренето.

Учените са оценили доколко засегнати от парадонтит били 942 доброволци - мъже и жени на възраст 40 до 79 години. Те събрали информация и колко мляко, сирене и продукти с млечна киселина те консумират.

Резултатите показват, че хората с по-тежък парадонтит приемат по-малко храни с млечна киселина от тези, чиито венци са в по-добро състояние. Приемащите 55 и повече грама кисело мляко или напитки с млечна киселина дневно имали значително по-малко признаци на заболяването.

Тези резултати са отчетени, след като са взети пред вид всички останали фактори като възраст, пол, тютюнопушене, пиене на алкохол, ниво на кръвната захар и холестерола, честота на миене на зъбите.

"Полезният ефект на киселото мляко върху пародонта може да се дължи на пробиотичното действие на лактобацилус в храните са млечна киселина", каза д-р Шимазаки.

Парадонтозата е заболяване, при което венците се отдръпват и се стига до загуба на зъби. Лечение почти няма. Стоматолозите препоръчват за профилактика добра зъбна хигиена, включително почистване на зъбния камък. БТА

любопитно:
- Какво показва един сравнителен тест на български кисели млека
- Пробиотиците са по-важни за здравето, отколкото се смята

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    изследвания    хранене и диети    заболявания    
 

more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.