zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Болниците искат увеличаване на здравната вноска до 8,4%



Болниците искат увеличаване на здравната вноска до 8,4%

22 февруари 2008, actualno.com
още новини от actualno.com


В специална декларация асоциациите на основните болници у нас настояват здравната осигурителна вноска да стигне средното европейско ниво.

Според техни финансови разчети тя може да бъде 8,4%, като основната тежест падне върху осигурителя.

Това съобщи д-р Асен Златев, председател на Асоциацията на университетските болниции директор на Александровска болница.

Декларацията е била приета на специална среща между представителите на областните, университетските, общинските и националните болници у нас.

На нея е било взето решение те да се обединят в конфедерация на изпълнителите на болничната помощ. Тя ще бъде учредена в края на март тази година.

На срещата е бил избран и координационен съвет, съобщи д-р Златев. В декларацията, която днес ще бъде връчена на президента, премиера, председателя на Народното събрание и министъра на здравеопазването, се настоява за няколко решения на Народното събрание да направи промени в няколко закона.

В нея се настоява да се позволи на представители на болничната медицинска помощ, избрани от университетските, областните и общинските болнични асоциации да участват при подготовката и подписването на националния рамков договор.

"Ние настояваме от две години да бъдем включени в обсъждането на НРД, но досега правителството не ни обръща внимание", каза д-р Златев.

"Не игнорираме БЛС, но искаме да намерим място в договорния процес - в частта за болнична медицинска помощ", каза д-р Симеон Василев, председател на Националното сдружение на многопрофилните болници за активно лечение и народен представител.

На въпрос има ли индикации това да се случи, д-р Василев подчерта, че е възможно в близко бъдеще искането да бъде разгледано на ниво парламентарна комисия.

В декларацията се настоява още да отпадне задължителното членство на изпълнителите на болнична помощ в една-единствена съсловна организация и да се даде възможност всеки да избира съсловна организация, в която да членува.

Друго искане е НС да позволи чрез промяна в...

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.