zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Зависимостта от Мрежата се разпространява като епидемияЗависимостта от Мрежата се разпространява като епидемия

20 февруари 2008, здраве.bg

Интернет-зависимостта е новата болест на столетието, която лесно преминава от сферата психичните заболявания във физиологичните, твърдят германски психолози и лекари. Все повече хора страдат например от т.нар. синдром на компютърната мишка, сигнализират ортопедите.

Психолозите заявяват, че онлайн-зависимостта е в състояние да разруши живота на човека в прекия смисъл на тези думи.

Статистиката показва, че към днешния ден само в Германия от интернет-зависимост страдат около 2 милиона души, за които виртуалния живот е по-реален от собствения.

“Много млади германци почти напълно живеят онлайн: в Мрежата те играят, общуват, флиртуват, купуват и работят. На хората им е все по-трудно са се разделят с монитора”, заявява Тео Уесъл, председател на берлинския Съюз за помощ на зависимите, цитиран от списание “Шпигел” (Der Spiegel).

Според специалистите, подобна зависимост се наблюдава и спрямо мобилните телефони. Ако човек не се разделя нито за миг с мобилния си телефон, то това вече е тревожен симптом, утвърждават психолозите.
Според тях приблизително 10% от почитателите на компютърните игри се нуждаят от медицинска помощ, а най-малките последствия от това увлечение са нарушения в работата на ръцете, раменете и шията.

Лекарите съветват тези, които работят продължително на компютър, поне веднъж на 60 минути да правят упражнения за раздвижване на ръцете и да не прекарват цялото си свободно време пред екрана, а да се приучат да се контролират.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    психология    заболявания    
 

more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.