zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

5 мита за презервативите5 мита за презервативите

здраве.bg

Американската асоциация за здравословен начин на живот обяви седмицата от 10 до 17 февруари за седмица на безопасния секс и проведе поредната си национална акция за пропагандиране използването на презервативи.

Според данни от статистиката 62% от младите и от двата пола не използват презервативи, а това води до нарастването на броя на възрастните носители на ХИВ инфекции (с всяка година те се увеличават с 40 000 души). От тях всеки четвърти е на възраст от 15 до 29 години.

Според специалистите, пренебрегването на презервативите е свързано не толкова с някакви религиозни убеждения, а с безгрижието и редица митове за тях. Най-разпространените от тях са:

1. Презервативите се късат
Практиката на използване на презервативите показва, че те се късат при неправилно използване или ако е допусната грешка при поставянето им върху пениса. В момента на половия акт или при съхраняване в опаковката те не са късат.

2. Презервативите не предпазват от венерически болести
Презервативът не е 100% защита от половите инфекции, но той достатъчно надеждно предотвратява пренасянето на хламидиоза, хонорея или ХИВ от единия от партньорите върху другия. Във всеки случай презервативът е най-добрият начин за намаляване и предпазване от риска от заразяване.

3. Презервативите намаляват чувствителността при половия акт
Днес производителите на презервативи отчитат този факт. Съвременните технологии не позволяват усещането за дискомфорт при използването на презерватив и дори обратното – помагат за получаването на по-голямо удоволствие.

4. Има опасност от алергия към латекса
Вече съществуват презервативи, които не съдържат латекс. Те не отстъпват по своите основни характеристики и здравина. Най-известни са презервативите от полиуретан – разновидност на пластмасата. Разбира се, те са по-скъпи, но изключват нежеланата бременност и инфекциите, предаващи се по полов път.
В общия случай с най-разпространените презервативи, известна опасност от поява на алергични...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    секс и здраве    
 

more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.