zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

5 мита за презервативите5 мита за презервативите

здраве.bg

Американската асоциация за здравословен начин на живот обяви седмицата от 10 до 17 февруари за седмица на безопасния секс и проведе поредната си национална акция за пропагандиране използването на презервативи.

Според данни от статистиката 62% от младите и от двата пола не използват презервативи, а това води до нарастването на броя на възрастните носители на ХИВ инфекции (с всяка година те се увеличават с 40 000 души). От тях всеки четвърти е на възраст от 15 до 29 години.

Според специалистите, пренебрегването на презервативите е свързано не толкова с някакви религиозни убеждения, а с безгрижието и редица митове за тях. Най-разпространените от тях са:

1. Презервативите се късат
Практиката на използване на презервативите показва, че те се късат при неправилно използване или ако е допусната грешка при поставянето им върху пениса. В момента на половия акт или при съхраняване в опаковката те не са късат.

2. Презервативите не предпазват от венерически болести
Презервативът не е 100% защита от половите инфекции, но той достатъчно надеждно предотвратява пренасянето на хламидиоза, хонорея или ХИВ от единия от партньорите върху другия. Във всеки случай презервативът е най-добрият начин за намаляване и предпазване от риска от заразяване.

3. Презервативите намаляват чувствителността при половия акт
Днес производителите на презервативи отчитат този факт. Съвременните технологии не позволяват усещането за дискомфорт при използването на презерватив и дори обратното – помагат за получаването на по-голямо удоволствие.

4. Има опасност от алергия към латекса
Вече съществуват презервативи, които не съдържат латекс. Те не отстъпват по своите основни характеристики и здравина. Най-известни са презервативите от полиуретан – разновидност на пластмасата. Разбира се, те са по-скъпи, но изключват нежеланата бременност и инфекциите, предаващи се по полов път.
В общия случай с най-разпространените презервативи, известна опасност от поява на алергични...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    секс и здраве    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.