zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

5 прости упражнения за очите



5 прости упражнения за очите

здраве.bg

Предлагаме ви някои най-елементарни упражнения за очите, които обаче са в състояние да поддържат зрението ви през целия ден в нужния тонус:

• Поставете показалеца на дясната си ръка на разстояние 20-30 см, а след това 10 пъти в бързо темпо премествайте погледа си от пръста до някой предмет, отдалечен на около 2-3 метра и обратно. Това упражнение способства за доброто зрение при разглеждането на близки и отдалечени предмети.

• Залепете върху прозореца кръг от зелена или червена хартия с диаметър 5 мм. Няколко минути гледайте този кръг, а след това преместете погледа си върху предмет извън прозореца. Постарайте се да разгледате подробно всичките му детайли. Нека времето за наблюдение постепенно се увеличава: през първите 3 дни по 3 минути, а през следващите 3 дни – по 5 минути и накрая - 7 минути. Упражнението е подходящо специално за трениране мускулите на очите.

• Те могат да се тренират и с помощта на друго упражнение: няколко пъти плътно затворете очи (въртейки ги от едната посока в другата), след това фокусирайте погледа си върху края на молив, който държите в ръце, като постепенно го приближавате и отдалечавате от очите си. Правете упражнението 6-10 пъти.

• Поставете дясната си ръка отпред на разстояние 25-30 см от очите и фокусирайте за 5-7 секунди погледа си върху върха на показалеца. След това приближавайте пръста, докато той не започне да се раздвоява. Повторете 6-8 пъти.

• Ако искате да укрепите мускулите на очите за хоризонтално действие и да подобрите тяхната координация, поставете полусвитата си ръка вдясно и фокусирайте странично с очи нейните пръсти. След това се постарайте да не сваляте поглед от пръстите, бавно премествайки ги наляво и надясно.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    aлтернативи    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.