zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Витамините: достатъчно, но не и прекалено!Витамините: достатъчно, но не и прекалено!

Най-добре е необходимото на организма количество витамини и минерали да се осигурява чрез храната.

дневник.bg
още новини от дневник.bg


Всички хора знаят, че храната трябва да е богата на витамини и минерали, но в съвременния напрегнат живот все по-рядко приемаме разнообразни продукти и се храним балансирано.

Обикновено хапваме някакъв сандвич на крак, солети, шоколад или нещо друго, колкото "да се залъже" глада. Затова обаче доста често се стига до недостиг на витамини и минерали. Авитаминозата може да се изрази в косопад, чупливи нокти, отпадналост. Недостигът на желязо води до анемия. Липсата на витамин D, калций и фосфор пък причинява рахит.

Данните от наблюденията сочат, че особено много хора днес не приемат достатъчно витамини Е, В1, В6, цинк и магнезий. Освен това повечето витамини и минерали в хранителните продукти са неустойчиви на термична обработка, а витамин С от прясно изцедения лимонов или портокалов сок се разгражда, ако престои по-дълго. Затова плодовете трябва да се консумират сурови, а фрешът - да се пие веднага.

Лекарствата "убиват" витамините

Практически всички медикаменти в някои случаи имат странични ефекти, а някои - и негативно действие върху витамините и минералите. Аспиринът например намалява съдържанието на цинк и витамин С в организма. Антибиотиците разграждат витамин К. Лекарствата за сърце намаляват количеството калций, калий и витамин В6. Желязото, което често се приема при умора и анемия, трябва да се съчетава с витамин С, Е, магнезий и цинк. Доста лекарства срещу гастрит пък разрушават витамините А и В1.

Антидиабетичните и противоязвени лекарства атакуват витамин В12. Медикаментите срещу холестерол намаляват количеството на витамин А, Д, Е, К, В9 и бета каротин. Има диуретични медикаменти, които намаляват калия, калция и магнезия. Хормоналното лечение като правило е опасно за количеството витамини В, Е, С, както и за магнезия и цинка. Затова, когато се пият такива препарати, е добре да се добавят и съответните...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    лекарства    
 

more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.