zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ботоксът може да бъде опасен



Ботоксът може да бъде опасен

Ботоксът се използва с естетичната хирургия най-вече за изглаждане на бръчките.

11 февруари 2008, actualno.com
още новини от actualno.com


Американската агенция за контрол на храните и медикаментите (FDA) предупреди, че използването на ботулиновия токсин, който се използва в козметиката под търговското име "Ботокс", може да има опасно и в някои случаи дори смъртоносно действие.

Все пак администрацията не стигна до там да забрани веществото, използвано от милиони хора по света в борбата им с бръчките.

"FDA получи информации за системни негативни реакции, включително дихателни проблеми и дори смъртни случаи в резултат от използването на ботулиновите токсини", се посочва в комюнике.

"Докладите дават сведения за реакции близки до ботулизма, който се получава когато ботулиновият токсин се разпространява в тялото, извън мястото, където е инжектиран", се казва в комюникето. "По-сериозните случаи са довели до хоспитализация и дори до смърт".

Те са се получили при пациенти - възрастни и деца, на които е инжектиран ботулинов токсин с терапевтична цел - за симптоми като неконтролируеми контракции на мускулите на шията и рамената, неконтролируемо мигане с клепачи, прекомерно потене под мишниците и за борба с бръчките.

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.