zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Електрическата четка за зъби – за и противЕлектрическата четка за зъби – за и против

здраве.bg

Ако вярваме на рекламата, електрическата четка за зъби почиства много по-ефективно зъбите в сравнение с класическата. Но резултатите от няколко изследвания съвсем не дават еднозначен отговор.

Оказва се, че полза има, но не от всички електрически четки. Те се делят на 5 вида: въртящи се, вибриращи, въртящи се и вибриращи едновременно, четки, които се движат от едната страна в другата и четки с въртящи се в различни посоки косъмчета.

Сред това разнообразие най-ефективни се оказват четките, които едновременно се въртят и вибрират. Според изследванията те отстраняват със 7% повече от натрупванията по зъбите в сравнение с обикновените четки, а също така със 17% намаляват вероятността от заболяванията на венците.

Стоматолозите подчертават и недостатъците на електрическата четка за зъби. Първо, при неправилно използване тя може да нарани венците и дори да разклати зъбите.
Второ, с увеличаване популярността на електрическите четки за зъби се наблюдават все повече случаи на рецесия на венците, т.е. венецът се отдалечава от шийката на зъба и открива корена.
Все по-често се наблюдава и ерозия на емайла.

Ето защо, ако сте привлечени от мисълта за използването на електрическа четка за зъби, първо се посъветвайте със своя стоматолог и разбира се следвайте внимателно инструкциите за употребата на това съвременно “чудо на техниката”.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    изследвания    хигиена    
 

more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.