zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

7 здравословни навика, за които никога не е късно



7 здравословни навика, за които никога не е късно

здраве.bg

... във всекидневието. Той влияе негативно и върху физиката и върху душевното състояние.
Продължителният стрес значително понижава функцията на имунната система и с това спомага за появата на някои заболявания. Умението да го управлявате е сред най-важните за съвременния човек.
Напълно ясно е, че това не е “най-лесното нещо на света” и че никой не е съвършен, т.е. колко са тези, които могат да свършат през деня всичко, което са запланували!? Но ако в стремежа си да свършите всички задачи, пожертвате времето например за точка 2, 3 и 4, ще постигнете обратния на желания ефект. Аналогията с лавината в този случай е подходяща – колкото по-малко от здравословните навици имате, толкова по-неработоспособни ще сте и така всеки ден ще е по-зле.
Не всичко полезно изисква толкова много време (което мислите, че нямате!). Може би е добре да откриете и ползата от контрастния душ и масажа.

6. Използвайте предпазните колани.
Е, това най-вероятно вече е изненадващо за мнозина. Вярно е, че у нас все още няма никакви статистики за това важно или не за здравето е да сте винаги с колан в колата. Но пък в САЩ вече са изчислили, че ако 90% от хората ползват колани, това ще спаси живота на поне 5000 души, да не говорим за намаления брой травми.
В крайна сметка – този навик не е толкова сложен и не изисква нищо особено.

7. Смейте се
Има стара поговорка, която гласи: “Живей добре, смей се повече, обичай повече”. За това, че “Любовта е всичко, от което се нуждаем”, разбира се, има и песни.
Смехът... Всеки знае, че ако някой се смее, значи се чувства добре. Но това важи не само за духа, а и за тялото. Изследвания показват, че например хората, страдащи от сърдечни заболявания, се смеят с 40% по-малко от тези, които са напълно здрави.
Ако това не ви звучи достатъчно мотивиращо... смехът заздравява мускулите на торса и “гори” калории. Може и да не се равнява на половин час във фитнеса, но пък всяка калория е от значение.

И накрая - не се опитвайте да започнете всичко наведнъж...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    психология    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.