zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Склонността към надебеляване е заложена в мозъка!?Склонността към надебеляване е заложена в мозъка!?

здраве.bg

Затлъстяването не е само въпрос на хранителни навици, но и на генетично заложена в мозъка предразположеност. Такова е мнението на група американски учени, изследвали областта от мозъка – хипоталамуса, който в най-голяма степен определя усещането за глад и апетита.

“Именно някои различия в хипоталамуса изглеждат най-вероятните виновници едни хора да натрупват много лесно излишни килограми, а други да се хранят доста по-нездравословно, но въпреки това теглото им да не се увеличава значително”, посочва проф. Себастиен Буре от Университета на Южна Калифорния (University of Southern California).

“Изглежда, че апетитът и склонността към напълняване са “вградени” в мозъка, но това не означава, че нищо друго не влияе върху теглото. Очевидно обаче трябва да приемем, че затлъстяването се дължи на комбинация от генетични фактори и такива, произтичащи от начина ни на живот”, обобщава той, цитиран от изданието Cell Metabolism.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.