zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Наследствено ли е дълголетието



Наследствено ли е дълголетието

Какво точно човек наследява и какво се определя от начина му на живот все още остава неясно в доста аспекти.

Гените наистина предполагат, но не гарантират дълъг живот.

здраве.bg

Много учени активно се занимават с изследвания за установяване на факторите, способстващи за дълголетието. Основен обект са клетките и 46-те хромозоми, съставящи човешкия геном. В продължение на много години той се смяташе за определящ фактор във всички аспекти: предразположеност към заболявания, характер, предпочитания и дори дълголетие.

През последните няколко години все повече данни показват, че наследствеността може да има далеч по-малка роля за дълголетието, отколкото се смяташе преди.
Така например изследване от 2006 г. на американски учени, цитирано от вестник “Ню Йорк Таймс” (New York Times), че съвсем не са редки случаите при близнаци, които винаги са живели заедно, единият да се радва на прекрасно здраве до късна старост, докато другият да има животозастрашаващи здравословни проблеми.

Преди време се смяташе още, че благодарение на своята генетика някои хора могат цял живот да ядат каквото си искат, да пият, да пушат и въпреки това да живеят толкова дълго, колкото и останалите. Но днес е прието да се мисли, че дълголетието се определя от средата, храненето, физическата активност и медицинското обслужване.

И все пак някаква вродена предразположеност към дълголетието съществува – членовете на някои отделни семейства се отличават с впечатляващо дълголетие, но все повече наблюдения показват, че те са доста малко.
Джеймс Вопел от института “Макс Планк” (Германия) подчертава, че “дълголетието определя телосложението на човека, но не и продължителността на неговия живот”.

Кааре Кристенсен и нейните колеги, които са изучили генома на 20 000 близнаци за периода от 1966 до 2006 г., живеещи във Финландия, Норвегия и Швеция, също обобщават, че очевидно геномът не е определящ фактор за дълголетието.

Друго изследване с участието на 4 500 близнаци от скандинавските страни, посветено на предразположеността към ракови заболявания, показва, че само ракът на гърдата, простатата и колоректалният рак...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    55+    изследвания    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.