zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Около 150 лекарства са с нови по-ниски цениОколо 150 лекарства са с нови по-ниски цени

Новият лекарствен списък на НЗОК влиза в сила от днес.

1 февруари 2008, ipo.bg
още новини от ipo.bg


Около 146 продукта са с намалени ценови предложения спрямо досега действащия списък на Националната здравноосигурителна каса. Списъкът на НЗОК, който съдържа 1031 лекарствени продукта, влиза в сила от днес, съобщиха от касата.

През следващата година 172 продукта ще бъдат напълно платени от НЗОК, а 859 - частично. Договорената лекарствена номенклатура покрива всички заболявания, включени в Наредба номер 38 на Министерството на здравеопазването, като е осигурена широка съвременна алтернатива за лечение на заболяванията при оптимално възможно ниско заплащане от страна на пациента.

Най-голямо намаление на цените е договорено за напълно платените от НЗОК лекарствени продукти, включени в програмите за скъпоструващо лечение на хронична бъбречна недостатъчност и хепатит С. Значимо намаление на цените има и при продукти за лечение на хипертония, епилепсия, захарен и безвкусен диабет. Пациентите ще доплащат по-малко за 199 лекарствени продукта за лечение на сърдечно-съдови заболявания, за 71 продукта - за лечение на болестите на нервната система, и за 53 продукта - за лечение на заболявания на храносмилателната система.

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    лекарства    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.