zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Около 150 лекарства са с нови по-ниски цениОколо 150 лекарства са с нови по-ниски цени

Новият лекарствен списък на НЗОК влиза в сила от днес.

1 февруари 2008, ipo.bg
още новини от ipo.bg


Около 146 продукта са с намалени ценови предложения спрямо досега действащия списък на Националната здравноосигурителна каса. Списъкът на НЗОК, който съдържа 1031 лекарствени продукта, влиза в сила от днес, съобщиха от касата.

През следващата година 172 продукта ще бъдат напълно платени от НЗОК, а 859 - частично. Договорената лекарствена номенклатура покрива всички заболявания, включени в Наредба номер 38 на Министерството на здравеопазването, като е осигурена широка съвременна алтернатива за лечение на заболяванията при оптимално възможно ниско заплащане от страна на пациента.

Най-голямо намаление на цените е договорено за напълно платените от НЗОК лекарствени продукти, включени в програмите за скъпоструващо лечение на хронична бъбречна недостатъчност и хепатит С. Значимо намаление на цените има и при продукти за лечение на хипертония, епилепсия, захарен и безвкусен диабет. Пациентите ще доплащат по-малко за 199 лекарствени продукта за лечение на сърдечно-съдови заболявания, за 71 продукта - за лечение на болестите на нервната система, и за 53 продукта - за лечение на заболявания на храносмилателната система.

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    лекарства    
 

more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.