zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Стъклени чипове заменят лабораторните животниСтъклени чипове заменят лабораторните животни

31 януари 2008, actualno.com
още новини от actualno.com


Лабораторната мишка на бъдещето може да няма мустаци и опашка, а може и въобще да не е мишка, предаде Асошиейтед прес.

Заради очертаващата се забрана за тестване на козметика с лабораторни животни в Европа, компаниите търсят високотехнологични алтерантиви, като малък правоъгълен стъклен чип, разработван от екипа на проф. Джонатан Дордик в техническия институт Ринселер.

Чипът прилича на стандартно стъкло за микроскоп, но в него има стотици миниатюрни бели точки с човешки клетъчни култури и ензими. Предназначението му е да имитира човешките реакции към химически съединения, които може да са токсични. Ако клетките умрат или престанат да растат, това е признак за наличие на вредна съставка. Така чипът премахва необходимостта да се използват животни.

Никой не очаква чиповете и опитите в епруветка да заменят изцяло животните в лабораториите за изследванията и изпитанията на нови лекарства или козметика. Тяхната способност да регистрират токсините обаче ще спасява много екземпляри.

Медицинските открития, като се започне от ваксините и се стигне до изкуствените сърдечни клапи, дължат много на безброй плъхове, мишки, зайци, кучета, магарета и прасета. Опитите с животни обаче са бавни, трудни, а и е под въпрос доколко реакцията на животните може да предвиди човешката.

Сред алтернативите на опитите с животни са изкуствената кожа и компютърни симулации. Тестовете с чипове обаче са най-обещаващи, защото те са ефикасни, бързи и лесни. БТА

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    
 

more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.