zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

6 алтернативни рецепти за болното гърло6 алтернативни рецепти за болното гърло

здраве.bg

Болното гърло е неприятна болежка за някои, а за други е истинско проклятие. Например всеки певец и актьор си има тайни, които му помагат да възстанови своя глас в навечерието на някаква изява след съвсем неочакваното изчезване на гласа или появата на пресипналост и дрезгавина.

Най-често, за да премахнат своя дрезгав глас, хората на изкуството прибягват до инхалациите, които способстват за смекчаването на лигавицата, премахване на възпалението и унищожаването на бактериите, предизвикващи заболяванията на гърлото. Често се прилагат и маслените и алкалните инхалации (с минерална вода), но за особено полезни и ефективни се смятат билковите.

Вдишването на изпаренията на ригана и жълтия кантарион оказва противовъзпалително, отхрачващо и бронхолитично действие и възстановява тонуса на гърлото. Същото се отнася и за ефирните масла.

Дихателната гимнастика и изплакването на гърлото с морска вода са друг отличен начин за възстановяване и лечение на гърлото от различните инфекции. Чудодейната сила на крайморския вятър е в изпаренията на морската вода, богата на всички необходими за здравето елементи, включително и йод. Йодните йони прочистват и смекчават дихателните пътища и лигавицата. Умерено влажният и чист морски въздух оказва общо благотворно действие на организма и стимулира имунитета.

Гласните струни са само източника на звука. Гласът звучи идеално, ако правилно работи целия “екип” – бронхи, гръдна клетка и т.н. Затова трябва внимателно да наблюдавайте цялата система уши-гърло-нос. Противопоказано е да се разговаря на улицата при силен вятър, да се вика, да се пие студена вода. Пушенето е истинско табу за гърлото - смолите, никотинът и димът способстват за появата на бронхит, който е несъвместим с красивия глас.
Не на последно място се нарежда и следващото правило: в никакъв случай гърлото не трябва да се напряга.

Любопитен факт е, че благотворно влияние на гърлото има чаша затоплена бира. Не студена, не гореща, а именно затоплена. Това...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.