zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Откриха гена, отговорен за “лошия” холестерол



Откриха гена, отговорен за “лошия” холестерол

Сърдечно-съдовите заболявания са убиец №1 в много страни, включително и у нас, показват данните от СЗО.

25 януари 2008, здраве.bg

Открит е неизвестен досега ген, отговорен за холестерола на липопротеидите с ниска плътност (ЛПНП), известен още като “лош” холестерол (LDL). Именно неговото високо ниво води до запушване на артериите, съобщава Би Би Си.

Британски учени са провели детайлно изследване на ДНК на човека за откриването на гени, влияещи на запушването на артериите. В хода на изследването е открит нов участък в хромозомата 1, влияещ на холестерола на ЛПНП, чиято ДНК е свързана с 6% увеличаване на нивото на ЛПНП в кръвта.

Според професор Патрисия Манро, резултатите от изследването имат съществено клинично значение, тъй като те са непосредствено свързани с възникването на сърдечно-съдовите заболявания и ще дадат огромен принос за създаването на нови медикаменти.

Това откритие е потенциална възможност за развитие и създаване на нови медикаменти за намаляване на нивото на холестерола, а това ще помогне на хиляди хора, страдащи от сърдечно-съдови заболявания.
Сърдечно-съдовите заболявания са убиец №1 в много страни показват данните от Световната здравна организация. По света в резултат от тях умират всяка година около 16,7 милиона души.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.