zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

И тази година започва с недостиг на скъпи лекарства



И тази година започва с недостиг на скъпи лекарства

фото: дневник.bg

Онкоболните сами ще си правят система за медикаментите.

23 януари 2008, дневник.bg
още новини от дневник.bg


Пак има проблеми с лекарствата за онкоболните. В момента не достигат скъпите препарати, които се отпускат поименно на пациентите, защото все още не са сключени договорите за доставки за 2008 г., а съществуващите количества са минимални. Това съобщи във вторник доц. Валентина Цекова, началник на отделението по химиотерапия в болница "Царица Йоанна".

Тя каза, че никой не знае колко са хората, оставени без лекарства, защото здравното министерство няма информационна система. Почти половин година не достигат и радиофармацевтиците, които се използват за лечение и диагностика на рака, и това пречи на работата на лекарите, допълни Цекова. Затова по инициатива на онкоболната Теодора Захариева от Центъра за защита правата в здравеопазването и със съдействието на омбудсмана Ганьо Ганев ще бъде подготвена информационна система и база данни за пациентите в страната. Според експертите по този начин ще се подобри лечението, защото здравното министерство ще може по-точно да планира разходите си за медикаменти. Сега диспансерите дават по-големи заявки, за да не останат без лекарства, а министерството ги реже и разпределението на препаратите е неефективно, каза Цекова. По думите й ако лечението е правилно, около 20-30% от болните ще бъдат излекувани, а на останалите ще се продължи животът.

За да стартира информационната система, са необходими 126 хил. лв., които вече почти са осигурени от спонсори. Ако министерството приеме този продукт и започнем работа на 1 март, системата ще бъде факт на 1 септември, изчисли Захариева. Омбудсманът Ганев съобщи, че институцията се е самосезирала и ще разговаря със здравното министерство за решаването на проблемите. Информационната система е необходима, за да посочва точния брой на болните и на лекарствата, от които имат нужда, каза Ганев. Председателят на здравната комисия в парламента доц. Борислав Китов също се ангажира да помогне. Той обеща да организира заседание на комисията на 7 или 14 февруари, на което съвместно с отговорните институции...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    нормативи    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.