zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Високите токчета са пряк път към плоскостъпие и разширени вениВисоките токчета са пряк път към плоскостъпие и разширени вени

здраве.bg

Изглежда невъзможно младите жени и по-възрастните суетни привърженички на обувките с висок ток да бъдат лесно убедени във вредата от високия ток. Но флеболозите не се отказват и постоянно предупреждават за последствията от носенето на такива обувки.

Проблемите с венозната недостатъчност често възникват именно в подрастващата възраст. Разбира се, причината за това не са само обувките. Децата носят тесни дрехи, които влияят на определени участъци от вените.
Що се отнася до обувките, за да се задържиш на висок ток, се изисква голямо напрежение на мускулите на прасеца, т.е. токът над 5 см просто не е физиологично съобразен.

Затова състоянието на краката трябва да се наблюдава още от детска възраст – много често предразположеността към разширени вени се проявява още тогава.

Варикозната болест на краката и хроничната венозна недостатъчност в много случаи са придружени от плоскостъпие - стъпалата стават плоски и заради това става преразпределяне на кръвта. Тази, която се е изпомпвала на едно място в стъпалото, започва да се изпомпва върху вените на цялото стъпало и по този начин се появява т.нар. венозна корона.
Вените на стъпалата се подуват и това е знак за формирането на варикоза.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    
 

more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.