zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Жителите на ЕС може да се лекуват безплатно във всяка една от страните-членки



Жителите на ЕС може да се лекуват безплатно във всяка една от страните-членки

21 януари 2008, здраве.bg

На гражданите на страните –членки на Европейския съюз може да бъде предоставено правото за безплатно лечения във всяка от 27-те страни, а не само в своята. Очаква се до дни Еврокомисията да излезе със съответното официално предложение по този въпрос.

Сега на пациентите им са налага да плащат за всяко медицинско обслужване извън граница. Но ако новото предложение бъде прието (въпреки че някои експерти се съмняват в това) гражданите от ЕС ще получат правото за всички медицински услуги, разрешени не само в техните страни, но и на територията на целия Евросъюз.

Държавните система на здравеопазването в страните на ЕС се различават значително. Във Великобритания например Националната служба по здравеопазването се финансира непосредствено от държавния бюджет и е напълно безплатна, но за сложните планови операции се налага да се чака с месеци.
В други страни здравеопазването се финансира са сметка на схемите на задължителното медицинско застраховане, но по тази причина хората, които не живеят в страната, трябва да плащат за всяка услуга, отбелязва ВВС.

Експертите смятат, че новата директива ще предизвика сериозни възражения най-вече от страна на Великобритания, Германия и Испания. Предвиждайки подобна реакция от някои страни-членки на ЕС, чиновниците от Европейската комисия посочват в своя проект, че за лечението в чуждестранните болници пациентите трябва да получат предварително разрешение в своята родина. За амбулаторно лечение такова разрешение няма да е необходимо.

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    любопитно    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.