zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Всеки втори е жертва на медицинска грешкаВсеки втори е жертва на медицинска грешка

Много често причината за грешката се крие в лошата комуникация между лекаря и пациента.

здраве.bg

Безспорен факт е, че една от най-тежките грешки с необратими последствия е медицинската грешка. Погрешните ходове на специалистите с бели престилки за съжаление според статистиката са за един от водещите фактори, обуславящи смъртността и различните травми.

Последните изследвания на американския Институт по медицина (Institute of Medicine) показват, че от 98 000 души около 44 000 стават жертви на по-голяма или по-малка медицинска грешка. Тези резултати показват, че и процентът на смъртност в резултат на медицински грешки е много по-висок, отколкото от автомобилни катастрофи, рак, възпаление на белите дробове и СПИН.

Под медицинска грешка се разбира погрешният от самото начало подход към пациента или отделна част от комплексното обслужване, което се оказва неудачно.

Медицинските грешки са възможни във всички области в системата на здравеопазването. Те могат да възникнат при изпълняването на най-рутинните задължения - например при хоспитализирането на пациента е предписана безсолна диета, а той получава храна с високо съдържание на сол.

Повечето грешки възникват в резултат на проблемите в днешната комплексна система на здравеопазване. Много често причината за грешката се крие в лошата комуникация между лекаря и пациента.

Според едно от най-новите изследвания на Агенцията за медицински изследвания и качествен контрол в САЩ, често лекарите не полагат достатъчно усилия, за да помогнат на пациента да вземе адекватно решение за своето здраве. Недобре информираният и несъпричастният пациент е склонен в много по-малка степен да приеме вариантите на лечение, които се препоръчват от лекаря.

Заинтересоваността и отговорността за собственото здраве е един от най-надеждните начини за предотвратяване на медицинските грешки.
Най-лесният и правилен начин за предпазване е да се прояви активност във връзка със собственото здравословно състояние. Това означава активно участие при вече определения най-подходящ вариант за лечение.

Пациентът трябва...

 
добави в:
 
Още по темите:
55+    превенция    изследвания    лекарства    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.