zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Защо все повече хора имат проблеми със зрението



Защо все повече хора имат проблеми със зрението

(фото: sxc.hu)

здраве.bg

През последните години се наблюдава тенденция към увеличаване броя на хората, които се нуждаят от корекция на зрението, показва статистиката. Причините за това са различни, като за съжаление се провявяват на все по-ранна възраст.

На първо място се нареждат интензивният ритъм на живот, постоянният стрес и претоварването. Специалистите са установили, че жителите на големите градове се обръщат по-често за помощ към офталмолозите.

Трябва да се отчете и ролята на телевизора и компютъра. Много хора прекарват работното и/или свободното си време пред телевизионния екран и монитора без да се замислят колко вредни могат да бъдат те за зрението.

Четенето в легнало положение или в транспортно средство също оказва негативно влияние на очите. Те постоянно се опитват да се фокусират върху изображението на буквите, но лошото осветление, вибрациите силните светлинни и зрителни раздразнители възпрепятстват това.
В резултат възниква прогресираща миопия, която води до разслояване на ретината и поражение на зрителния нерв, а след това и до пълна загуба на зрението.

Не трябва да се забравя и за негативното влияние на пушенето. Открито е, че с напредването на възрастта пушачите по-често и в по-голяма степен страдат от различни дегенеративни заболявания, водещи до пълна загуба на зрението в следствие на поражение на очното дъно.

Очните болести и загубата на зрението могат да бъдат предотвратени. За това трябва редовно (поне веднъж на 3 години) да се посещава офталмолог. Това е особено необходимо за шофьорите и хората, работещи с компютър.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.