zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Любовта не е задължително моногамна



Любовта не е задължително моногамна

снимка: Guliver Photos / Getty Images

Последните 2000 години история понякога противоречат на еволюцията и гените.

здраве.bg

Може ли човек да е влюбен едновременно в повече от един мъж/жена? Въпрос, на който някои без замисляне отговарят отрицателно, а други – също без нужда да разсъждават дават положителен отговор. Какво обаче твърдят психолозите?
Ето две мнения, цитирани от изданието Psychology Today:

ДА: Многократно съм убеждавал различни хора, че любовта се гради върху някаква история, например приказка (като тези за принца и принцесата), “прозаична” история от офиса (любов между колеги), история за пътешествия (най-малкото пътешествие през живота), както и много още други от този тип. Това, което според мен е трудно, е да бъдат обичани двама души с една и съща история – например колко сложно би било да имаме две връзки в работата. Но самият живот показва, че никак не е трудно да обичаме двама души с различна история.

Нормите на обществото създават конфликт в такава ситуация. А и животът като чели изисква от нас да подреждаме приоритетите си, т.е. да предпочетем една история пред друга, което не прави втората невъзможна. В повечето случаи безспорно този, който поставим по-високо в йерархията или с когото вече сме обвързани, ще надделее над втория.

Робърт Стърнбърг – професор по психология в Университета Йейл (Yale University) и президент на Американската асоциация на психолозите (American Psychological Association).

ДА: Хората наистина са способни да обичат двама души едновременно. Животът показва, че ако един човек е здрав – емоционално, духовно и сексуално, е напълно възможно да намери пълно удовлетворение от такава двойнственост.

За съжаление развитието на нашата част от света през последните почти 2000 години е направило такава ситуация социално неприемлива. Което не я прави по-малко възможна. По-интересното са въпросите, които това противопоставяне поражда – например: какво “издава” двойнствените...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    секс и здраве    психология    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.