zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Настинката: статистики и... народни рецептиНастинката: статистики и... народни рецепти

здраве.bg

Съществуват почти 200 простудни заболявания и също толкова разновидности на вирусите, които се предават от болните на здравите хора при кихане, кашляне и дори по време на разговор. Попадайки в организма, вирусите навлизат в клетките на горните дихателни пътища и ги разрушават.

Грипът и острите респираторни вирусни инфекции (ОРВИ) заемат първо място по честота и количество на случаите и съставят 95% от всичките инфекциозни заболявания.

Заболяването от грип е съпроводено от доста висока смъртност, особено при малките деца и възрастните хора. Изчислено е, че повтаряйки се периодично, грипът отнема около една година от нашия живот. Човекът прекарва тези месеци в бездействие, страдайки от треска, обща отпадналост, главоболие, натравяне на организма с отровни вирусни белтъчини.

Честият грип и ОРВИ постепенно подкопават сърдечно-съдовата система и намаляват с няколко години средната продължителност на живот на човека. Имунитетът след прекарано заболяване не е устойчив и затова човек ежегодно може да се разболее 3-4 пъти от ОРВИ.

Навреме започналото лечение е залог за по-бързото оздравяване. Народните средства не винаги помагат или са достатъчни в борбата с настинката и затова за облекчаването на симптомите е необходимо да се приемат медикаменти.

Лекарството трябва да се избира от позицията на ефективност и безопасност за организма и да се предпочитат тези лекарствени средства, които не само намаляват температурата и оказват обезболяващо действие, но и притежават антивирусни и противовъзпалителни ефекти.

Ако сте се простудили, преди да прибегнете към приемането на силно действащи лекарствени препарати, опитайте някои по-безобидни начини за лечение:
- приемане на горещи вани на краката в продължение на 10 минути (във водата можете да добавите сол, горчица, сок от ряпа, мед)
- приемане на отвара от калина (1 с.л. цвят на 1 чаша вода)
- изплакване на гърлото сутрин и вечер с отвара от лайка или невен.

За да отстраните хремата, можете да вдишате прах от...

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    заболявания    
 

more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.