zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

За да престанем да мръзнем



За да престанем да мръзнем

здраве.bg

Разбира се, че през зимата на всички им е студено. Но има хора, на които при най-малкия студ им измръзват ръцете и краката (особено пръстите). Болката, която изпитват, е силна и често предизвиква дори сълзене от очите. Това явление се нарича болест на Рейно. Хората, страдащи от нея, неслучайно мразят зимата и не са в състояние да получат никакво удоволствие от зимните спортове и разходките в заснежения парк.

Пръстите на ръцете на хората с болестта на Рейно побеляват и получават синкав оттенък веднага след излизането на улицата при -2 градуса (въпреки наличието на ръкавици), след това се зачервяват и подуват. Възстановяването на кръвообращението се съпровожда с болка, която при силното преохлаждане може да бъде продължителна и почти непоносима.

Причината за това състояние не е прекомерната изнеженост на човека. Болестта на Рейно може да бъде следствие от прекомерната активност на вегетативната нервна система, от наличието на проблеми в съединителната тъкан и дори от емоционални проблеми.

Каквато и да е причината, усещанията са твърде болезнени и не трябва да се примиряваме с тях.

Болестта на Рейно обикновено не изисква медицинска намеса. Но в сериозните случаи, когато пръстите отслабват и губят своята чувствителност, трябва да се обърнете за помощ към специалист.

Как да си помогнем сами при появата на първите симптоми

1. Движете се
Движението раздвижва кръвта и разширява периферните съдове. Направете няколко упражнения преди да излезете навън – това е много по-ефективно, отколкото да затопляте вече замръзналите крайници.

2. Тренирайте кръвоносните съдове
Животът в затворено помещение при постоянна температура отслабва механизмите на терморегулация. Редуването на топло и студено ще ги тренира. Банята и сауната, контрастният душ, ходенето на бос крак – всички това е много полезно за закаляването. Ако студените процедури ви плашат, започнете с топлите.

3. Попълнете недостига на желязо в организма
Температурата на повърхността...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    превенция    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.