zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Баня, вана или душ?



Баня, вана или душ?

здраве.bg

Още в далечното минало хората са използвали знанията си за природата, в това число и за водата. Много от тях са били свързани със стихията на водата, чиито свойства и до днес не са напълно изучени въпреки значителния напредък.
Пример за това е случай, който е описван не веднъж в пресата. В биологична лаборатория в резервоар с вода е паднала ампула със силна отрова без да се счупи. Ампулата е била извадена, а химичният състав на водата внимателно изследван. След като не са били открити нарушения с тази вода са напоили лабораторни мишки, които са умрели и никой все още не е в състояние да обясни причините за това.

В т.нар. руска баня, която в много отношения може да бъде приравнена към сауната) се използват три от природните стихии. Казано на научен език, това е
• информационното излъчване (стихията на огъня), което разрушава информационните структури, а високите температури унищожават вредните бактерии и вируси,
• парата (стихията на водата) отмива и акумулира информационните структури, а
• допълнително се прибавят и понятните хигиенни свойства на водата.

Дървените пейки в банята преди са били изработвани от трепетлика, която най-силно способства за проявата на стихията на дървото – блокиране на информацията за различните патологии.

В северните страни баните са се строили по бреговете на езерата и реките не само поради близостта до водата. Тези брегове обикновено са покрити с дървета, храсти или трева. И човекът, излизайки от банята, подхранва организма си с техните структури, намирайки се в пълна хармония с околната среда.

Човекът, който си взима вана, разбира се, не може да постигн ефекта на руската баня, защото (въпреки че високата температура разрушава негативните информационни структури, а водата ги акумулира) той продължава да се намира в “негативна среда”. За да се завърши информационното прочистване и да се отмият негативните информационни структури се използва потокът вода (в този случай водата от душа).

Затова, ако сте привърженик на алтернативните...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    хигиена    aлтернативи    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.