zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Пастата за зъби - между рекламата и реалността



Пастата за зъби - между рекламата и реалността

96% от хората страдат от заболявания на венците и зъбите, показва статистиката на СЗО.

здраве.bg

Според рекламата, съвременната паста за зъби трябва да има поне една от следните характеристики: да избелва зъбите, да заздравява венците, да освежава дъха с тройна сила или да действа по време на сън. Но в рекламата не се посочва изрично, че най-добрият начин да изберем подходящата за нас паста е като се консултираме със стоматолог и че тя трябва да се употребява в определени дози.

Все още има хора (около 3%), които изобщо не си мият зъбите. Но всички останали полагат определени грижи за хигиената в устата.

Пастата за зъби е многофункционален продукт, който предпазва венците и зъбите от болести, избелва, намалява наслагването на зъбен камък и дори се бори с лошия дъх. Практически всеки производител предлагат специална паста за пушачи, за деца, за хора с “чувствителни зъби”. При желание цялото семейство може да си избере една паста с “комплексно въздействие”, която действа не само през деня, но според твърденията на производителя дори и през нощта.

В действителност пастите за зъби не притежават лечебни свойства. Главната им функция е хигиенна. Повечето пасти почистват и освежават зъбите и дезодорират устната кухина, но нито една паста не може да замени стоматолога. Универсални пасти, подходящи за всеки и предпазващи 24 часа от всички заболявания, също не съществуват.

Много хора не се замислят за това, че пастата за зъби не е толкова полезна, колкото твърдят производителите. Последните акцентират върху витамините в състава на продукта, но премълчават за консервантите, вкусовите пълнители и повърхностно активните вещества, благодарение на които пастата става пенлива и приятна на вкус.

Почти всички съвременни и модерни пасти съдържат абразиви, които обаче изтриват емайла и затова някои стоматолози дори смятат, че пастата трябва да се използва само сутрин, а вечер миенето да става само с помощта на четката (т.е. без паста).
Повечето пасти съдържат натриев лаурилсупфат (SLS), който способства за образуването на пяна. Изследователи от медицинския колеж към...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    хигиена    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.