zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Сексът - терапия за всеки ден!?Сексът - терапия за всеки ден!?

здраве.bg

Няма спор, че редовният полов живот е благоприятен за психиката. За тялото също. Сексът е физическа активност, при която се натоварват мускулите, дишането и сърдечният ритъм се забързват, а следователно се засилва и обмяната на веществата. Увеличава се производството на някои хормони (ендорфин, окситоцин), които са свързани със сексуалната възбуда и конкретно с оргазма.
Всички тези физиологични реакции са свързани със здравето и смело може да се заяви, че сексът носи не само удоволствие, но и полза.

Сексът също така може да облекчи неприятните симптоми на настинка (треска, болки в тялото, отпадналост, а също така да ускори оздравяването.
Обикновено при настинка се препоръчва човек да лежи на топло и да пие горещ чай, но сексуалните игри са не по-малко ефективни.
Изследване, проведено от швейцарски медици, показва, че оргазмът рязко мобилизира имунната защита на организма, увеличавайки съдържанието на клетките-убийци в кръвта (те се наричат така, защото унищожават чуждите микроорганизми).

Много жени (особено тези над 30 години) по време на менструалния цикъл страдат от болки ниско в корема.
Според статистиката, през този период всяка 10-та жена изпитва дискомфорт и не може без аналгетици.
Швейцарските учени, цитирани от ВВС, препоръчват да пробвате секс и през този период. Обезболяващият ефект на секса е свързан с отпускащия ефект на оргазма и производството на ендорфини, които са известни като “хормони на щастието”. Тяхното производство наистина е свързано с положителните емоции, а едновременно с това ендорфините действат като “вътрешно обезболяващо”.
При някои жени обаче оргазмът засилва усещането за болка. Причината е в това, че появата на болки по време на цикъла е предизвикано от нарушеното равновесие между половите хормони (прогестерон и простагландин) – вещества, стимулиращи съкращението на матката. Именно тяхното наднормено количество предизвиква болката – спазъм на гладките мускули на матката.

С други думи, как ще се формира след оргазма балансът...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    секс и здраве    aлтернативи    
 

more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.