zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

За какво “говори” лицето



За какво “говори” лицето

Мимиките са универсални и са изиграли важна роля в еволюцията.

Умеем ли да разчитаме мимиките по лицето на другия...

здраве.bg

... за мнозина загадка. По-лесно се определят емоциите, които са изразени в областта на очите и долната част на лицето.

Намръщените вежди могат да се разбират като гняв, съмнение или отвращение. Дарвин е нарекъл мускула, отпускащ и свиващ веждите, “мускул на затруднението”, т.е. това движение на веждите съпътства преодоляването на различни трудности - физически и интелектуални. Свитите вежди са характерни и за състоянието на объркване или съсредоточеност. Повдигнатите вежди освен учудване, могат да съпровождат емоции като недоверие, скептицизъм или просто да акцентират казаното.

“Проблемните” мускули на горната част на лицето се поддават лошо и на контрол. Но ние не се страхуваме от това и продължаваме да изобразяваме с помощта на своята физиономия чувствата, които вече не изпитваме. Тази неискреност може да се разпознае по следните начини:

• чрез засичане на времето. Ако радостта, съчувствието, отчаянието са застинали на лицето или продължават повече от 5 секунди – емоциите са преиграни.
• чрез проследяване на това, което се е появило по-рано: думи или израз на лицето. Ако емоцията не е искрена, казаното се потвърждава след 1-2 секунди с изражението на лицето.
• чрез проследяване на асиметрията на лицето. Ако върху едната страна на лицето емоцията е по-силно изразена, отколкото върху другата, по-вероятно е тази емоция да е фалшива.

Интересно е, че преструващите се имат шанса наистина да усетят емоцията, която изобразяват. За тази цел те трябва да “поносят” желания израз на лицето си. Пол Екман е проверил тази хипотеза с отделен експеримент, който показва, че хората, които изобразяват радост, раздразнение или мъка, след известно време в действителност започват да изпитват тези чувства напълно искрено.

Физиогномиката - изкуството да “се чете” характера на човека по неговото лице - се е зародила в Китай. Тя предполага продължително обучение, защото в анализа на лицето съществуват около 150 признака, а най-добри резултати постигнат хората след навършването...

 
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    психология    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.