zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Големите дози химиотерапия не са от полза при рак на гърдатаГолемите дози химиотерапия не са от полза при рак на гърдата

3 януари 2008, здраве.bg

Химиотерапията, която използва препарати в големи дози, има минимален ефект при лечението на рака на гърдата.“Достоверно беше доказано, че големите дози химиотерапия не са нищо повече от лъжлива надежда”, отбелязва д-р Доналд Бери (Donald Berry), ръководител на раковия център “Андерсън” към университета на щата Тексас, САЩ.

Резултатите от новото изследване, в което са проведени много мета-анализи не показват положителни данни за увеличаване на нивото на оцеляване на пациентките, страдащи от рак на гърдата, които редовно провеждат химиотерапия с големи дози.

Известно е, че големите дози, които се използват в химиотерапията, са спорен въпрос в медицината. Преди известно време този режим се прилагаше само при тежко болните пациентки. Само през 80-те години на миналия век около 30 000 жени в САЩ са били подложени на такъв курс на лечение.
Някои изследвания показват, че този метод е ефективен за болните, които се намират в групата с повишен риск, но тези анализи все още не са достатъчно научно обосновани, коментират американските учени, цитирани от ВВС.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    aлтернативи    заболявания    
 

more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.