zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

13 здравословни навика за всеки ден



13 здравословни навика за всеки ден

здраве.bg

... на цигарите.

Дори на някои това да се стори прекалено, устната хигиена наистина е от особена важност за здравето. Съвременното схващане на това произтича от схващането, че устата е мястото в организма, където болестотворните бактерии навлизат най-лесно, а поради специфичната пряка връзка на зъбите с мозъка и сърцето, инфекциите навлизат много лесно в останалите части на тялото, а заплашват и правилната работа на сърдечно-съдовата система, защото навлизат в кръвта.

Белотата на зъбите не е козметичен ефект – здравите зъби позволява на човек не само да дъвче храната, но и да говори правилно и да се усмихва, което има важен психологичен ефект.

7. Изберете си хоби

Ако отворите тълковния речник, ще прочетете определение за хоби от типа на “занимание извън основното, което има особено значение за почивката и възстановяването”.

Различните хора намират любимо занимание в различни занимания – от дърворезбата до наблюдаването на птиците, разходките в парка и играта на карти.

Във всички варианти приятно прекараното време прав хората по-здрави и по-способни да се борят със заболяванията и техните причинители.
От друга страна хобито има още едно предимство – то със сигурност “харчи” повече калории, отколкото ако прекарате същото време пред телевизора.

Изследвания на психолози показват, че наличието на любимо занимание прави човек по-активен към всичко, което го заобикаля – той влага и повече старание и способности в основната си работа и постига по-добри резултати в нея.

8. Предпазвайте кожата си

Нашата кожа започва да остарява от момента на раждането ни. Всички специалисти са единодушни, че основният начин да забавим този процес, е възможно най-малко да я излагаме на слънце.

Ултравиолетовите лъчи не само изсушават кожата, но и водят до поява на бръчки и петна. Прекомерното излагане на слънце предизвиква изгаряния, промени в структурата на...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.