zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

13 здравословни навика за всеки ден



13 здравословни навика за всеки ден

здраве.bg

... на някакъв проблем има и положително влияние върху емоционалното ви състояние – дори никой да не може да ви помогне, споделените трудности изглеждат по-лесно преодолими, а и помощта от околните може да бъде чисто емоционална.

Според психолозите хората, които поддържат повече социални контакти, по-лесно се самоопределят – по-добре откриват силните и слабите си страни, преодоляват по-успешно кризите, по-лесно се преборват с депресивните състояния и по-рядко се чувстват потиснати. Някои проучвания показват, че липсата на достатъчно социални контакти намаляват количеството серотонин в тялото, а той има доказана роля за мисловната дейност и за доброто настроение.

5. Движете се повече

Безспорно е доказано, че физическата активност има здравословен ефект. Според повечето анкети обаче около 60% от хората не се движат достатъчно.

Ако причината и с вас да е така, ето ви няколко мотивиращи причини да промените положението. Движението:
• намалява риска от наднормено тегло;
• запазва здравето на костите, ставите и мускулите;
• намалява шанса от поява на високо кръвно налягане и диабет;
• подобрява настроението.

Физически активните хора живеят по-дълго и страдат от по-малко хронични заболявания, сочат резултатите от много изследвания.
Освен дългосрочните ползи, достатъчното движение има и краткосрочен ефект – подобрява мисленето и настроението, намалява влиянието на стреса и зарежда тялото с енергия.

Най-честото оправдание за недостига на физическа активност е наличието на умора или липсата на време. Ако се замислим, това е доста абсурдно – именно движението зарежда с енергия и прави човек работоспособен по-дълго време.

6. Поддържайте добра зъбна хигиена

Доказано е, че редовното почистване на зъбите и устата като цяло, включително с “екстри” като конци за зъби, удължава живота с до 6 години. Според някои стоматолози, почистването между зъбите с конци е важно за здравето, колкото и физическата активност и спирането на цигарите.

Дори на...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.