zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

В какво е тайната на дълголетието на атонските монаси?В какво е тайната на дълголетието на атонските монаси?

здраве.bg

Монасите, които обитават планината Атон на полуостров Халкидики в Гърция, живеят толкова дълго и то в добро здравословно и умствено състояние, защото ядат малки количества храна, богата на белтъчини, много зеленчуци с тъмнозелен цвят, употребяват много малко алкохол и разбира се, не правят никакъв секс. Това според учени е тайната на тяхното дълголетие – данните показват, че средната продължителност на живота на атонските монаси е 90 години!

От 1994 до 2006 г. Университетите в Солун и Атина са провели изследване на здравословното състояние на монасите, населяващи 20 от православните манастири в страната.

Учените отбелязват, че за този период са регистрирани само единични случаи на ракови заболявания. Особено рядко в сравнение със световната статистика се среща ракът на простатата.

Харис Аидонопулос, уролог в университета на Солун смята, че тайната не е само в средиземноморската диета, но и в древната система за хранене - малки порции през еднакви интервали.

Освен това, монасите водят активен начин на живот, придвижват се само пеша, не ядат месо, но затова пък 4 пъти седмично пият червено вино в умерено количество.

Атон е единственото място, където и до днес е забранен достъпът не само на жени, но и на всякакви живи същества от женски пол. Поради това в манастирите не ядат също така сирене и кашкавал.(а)

- Защо японците живеят най-дълго

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.