zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Маслото от жожоба - универсално козметично средство



Маслото от жожоба - универсално козметично средство

Маслото от жожоба се получава от семената на китайската симондсия, растяща най-вече в южната част на Северна Америка.

здраве.bg

Уникалните свойства на маслото от жожоба са били високо ценени още от древните египтяни. В пирамидите са открити образци от това масло, за които след изследвания е установено, че напълно са съхранили своите свойства.

В наши дни маслото от жожоба се получава от семената на храста на т.нар. китайска симондсия, която расте най-много в южната част на Северна Америка. На практика това дори не е масло, а течен восък, който се получава чрез студено пресоване.

По своя химичен състав маслото от жожоба е уникално. То притежава висока проникваща способност, не оставя мазен блясък по кожата и косата. А съчетанието на смекчаващи и овлажняващи свойства, удивителната устойчивост срещу окисляване и температурната стабилност правят този течен восък един от най-добрите липидни материали, използвани в съвременната козметика.

Маслото от жожоба наистина може да бъде наречено универсално козметично средство. То е подходящо за кожа от различен тип, за профилактика на бръчките около очите, за лечение на обриви, пъпки и малки травми. Препоръчва се и на мъжете за след бръснене. Освен че помага при лечението на устните, изпръхнали от вятър, маслото може да се използва и за намазването на загрубели участъци от кожата – например по лактите и петите.

Маслото от жожоба е особено полезно и за сухата, увредена или боядисана коса. За да се възвърне блясъкът на косата е необходимо маслото да се втрие в кожата на главата и корените на косата 10-15 минути преди миене. Възможен е и друг вариант: 2-3 пъти дневно косата се разресва с гребен, намазан със смес, състояща се от 1 ч. л. жожоба и 5-7 капки масло от портокал.

Маслото има някои особености. В чист вид то може да се нанася само върху малки участъци от кожата. При въздействие върху големи повърхности се препоръчва да се използва 10% разтвор.
Друг голям плюс на маслото от жожоба е, че има много дълъг срок на годност, а добавено към други ефирни масла то удължава и техния срок на употреба.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.