zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Грипът повишава рязко риска от сърдечни заболяванияГрипът повишава рязко риска от сърдечни заболявания

13 декември 2007, здраве.bg

Инфекциите, които се наблюдават по-често през зимния период (включително грипът) могат значително да повишат риска от сърдечен пристъп, смятат британски учени. Според тях този риск може да нарасне 2 пъти, ако не бъдат взети съответните мерки за предпазване.

Изследване, проведено от специалистите от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, показва, че рискът от сърдечен пристъп не зависи от възрастта и пола на човека, но в случай на респираторни заболявания той може да нарасне два пъти буквално до една седмица след началото на болестта.

Учените са изследвали данни за повече от два милиона души и са установили, че един от главните здравословни проблеми през зимата е високата смъртност на хората, страдащи от сърдечно-съдови заболявания, по време на грипните епидемии.
Инфекциите като грипът например изтласкват мастните наслоения, които се образуват в артериите. Освободилите се образувания могат да се преместват в организма и стават причината за образуването на тромби. Освен това те способстват за блокирането на кръвоснабдяването на жизнено важни органи, обобщават учените, цитирани от ВВС.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.