zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Природната захар може да спира развитието на рака



Природната захар може да спира развитието на рака

Плодовете, зеленчуците, медът и млякото са богати на т.нар. природна захар.

12 декември 2007, здраве.bg

Комплексната природна захар от семейството на глюкозата може да спира развитието на ракови новообразувания, твърдят учени от Асоциацията за международни изследвания на раковите заболявания.

Резултатите от техните наблюдения показват, че молекулата на този вид захар възпрепятства разпространението на хормоните на новообразуванието, предизвикващи растежа на съдовете, който съпътстват развитието на заболяването.

Учените смятат, че ако бъдат разработени, лекарствените препарати на основата на комплексната природна захар с наименование “герапин” могат да бъдат използвани за предотвратяването на растежа на новообразуванието, съобщава списание Clinical Cancer Research.

Събраните данни показват, че инжектирането на такъв препарат е много полезно особено в началните стадии от развитието на рака. “Захарта може да се използва за трайното спиране на развитието на раковите клетки”, смята Гордън Джайсън, ръководител на изследването, който е категоричен, че клиничните изпитания на такъв тип медикамент ще започнат най-много след 2 години.

“Растежът на раковото новообразувание зависи от достъпа на кислород и хранителни вещества и затова новообразуванията често “залъгват” тялото, изпращайки в мозъка химични сигнали, способстващи за растежа на нови съдове в областта на новообразуванието”, пояснява Кейт Арни, специалист от Изследователския център за ракови заболявания във Великобритания, цитирана от ВВС. “Тъй като организмът на зрелия човек не се нуждае от растежа на нови кръвоносни съдове, това откритие може да доведе до създаването на високо ефективно и едновременно с това специфично лекарство, подходящо за лечението на много видове рак”, допълва тя.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    aлтернативи    заболявания    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.