zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

1 цигара = 10 минути живот по-малко1 цигара = 10 минути живот по-малко

11 декември 2007, actualno.com
още новини от actualno.com


Една цигара струва десет минути от живота на човек, а една кутия на ден или 20 цигари, губят 13,9% от живота на година. Това се казва в анализ на авторитетното американско списание Forbes.

Изданието оповести списък със страните с най-висок процент пушачи. В черната световна класация № 1 е островна държава в Тихия океан Науру. Там над 54 на сто от населението, което наброява 13 528 души, всеки ден посяга към цигарите.

Според Евробарометър този процент у нас е 36%. В анализа се прави и оценка за това каква част от икономическия потенциал може да бъде загубена всяка една държава вследствие на смъртността от тютюнопушенето.

Докато пушачите в САЩ и други индустриализирани страни са намалели наполовина спрямо предходното поколение, като само един на петима души употребява тютюн, положението е различно в развиващите се страни, където дял на пушачите от 40% и повече от населението е обичайно явление.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.