zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Контрацептивите: как да се предпазваме ефективно от нежелателната бременност



Контрацептивите: как да се предпазваме ефективно от нежелателната бременност

здраве.bg

... средство за защита от нежелателната бременност. Най-често се използват комбинирани таблетки, съдържащи аналози на двата женски хормона – естроген и прогестерон. Те трябва да се приемат всеки ден по едно и също време. Ако закъснеете с приемането на таблетката с повече от 12 часа или въобще забравите да я приемете, ще намалите нейната контрацептивната ефективност.
След пропускането на таблетката задължително използвайте свещички, таблетки или презерватив през следващите 7 дни.

Приемането на други лекарствени препарати като антибиотици, активен въглен, слабителни средства и други също може да понижи ефективността на контрацептива. В такива случаи е нуобходимо да се консултирате със своя лекар какви други средства за контрацепция трябва да прилагате допълнително.

Стомашно-чревните разстройства, съпроводени от повръщане и диария, също намаляват ефективността на противозачатъчните средства.

Според данните на холандската агенция TNS NIPO, само 26% от жените, приемащ противозачатъчни средства, знаят за съществуването на факторите, намаляващи надеждността на контрацептивите.

Друг високо надежден метод на контрацепция (неговата ефективност е повече от 99%) е влагалищният пръстен. Той съдържа много малки дози хормони, въвежда се локално и приема формата на тялото на жената. Той е разчетен за един менструален цикъл. Пръстенът се намира във влагалището 21 дни, а след това се отстранява и жената прави 7 дневна пауза.
Когато пръстенът е във влагалището, той всеки ден отделя постоянна минимална доза хормони, които попадат в кръвта през лигавицата на влагалището. Защитата от нежелателна бременност се запазва в продължение на всичките 4 седмици.
Много жени харесват пръстена, защото той им спестява постоянните мисли и тревоги за контрацепция. Стомашно-чревните разстройства, приемането на антибиотици, активен въглен или слабителни не влияят на ефективността на пръстена.

Ако нещо ви тревожи или не сте убедени в ефективността на контрацептива, който използвате...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    лекарства    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.