zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ако искате да отслабнете... хранете се пред огледалото!



Ако искате да отслабнете... хранете се пред огледалото!

Тайната да намалите теглото си може да е толкова проста, колкото всеки ваш навик.

5 декември 2007, dieti.info

Ако човек се наблюдава, докато се храни, рязко подобрява своите хранителни навици, твърди екип от психолози. И има предвид наблюдение в прекия смисъл на думата – в огледалото.
По думите на самите специалисти от Държавния университет на Айова (Iowa State University) резултатите от експеримента им е изненадал самите тях със своя ефект.

След като са разделили участниците в експеримента на 2 групи – едната в стая с огледала, а другата – в стая без, те са дали на всички да се хранят с различни по съдържанието си на мазнини храни.

“Резултатите изненадаха самите нас, независимо че очаквахме разлика. Огледалото наистина работи!”, твърди ръководителят на проекта проф. Брад Бушман. “Хората в стаята с огледалата много по-малко посягаха към пълномаслената храна”.

Според психолозите огледалото “кара” човек да се фокусира върху самия себе си и да сравнява поведението си в момента със своите вътрешни стандарти за правилно и неправилно: “Отклоняването от собствените ни разбирания за здравословно хранене ни кара да се чувстваме дискомфортно и да избягваме вредната, твърде богата на мазнини храна”.(а)

четете още в dieti.info

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.