zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да възстановим микрофлората на червата след прием на антибиотициКак да възстановим микрофлората на червата след прием на антибиотици

здраве.bg

Както е известно, в някои отношения антибиотиците въздействат отрицателно на организма, защото заедно с вредните бактерии те унищожават и полезните микроорганизми, които живеят в червата и допринасят за правилното им функциониране. В резултат на това най-често се появява силна отпадналост.

Възстановяването на микрофлората не е нито лесен, нито бърз процес. Той може, макар и доста условно, да бъде разделен на 3 етапа:

1. През първия трябва силно да бъдат ограничени употребата на бял хляб, тестени и сладки храни. Те могат успешно да бъдат цаменени с пълнозърнест хляб или мюсли (съдържат много фибри), които стимулират работата на червата.

2. През втория трябва да бъдат унищожени живеещите в червата вредни микроби. За тази цел ще помогне употребата на повече лук, чесън и ябълки, също както и зеленият чай. Много полезни са и отварите от лайка и жълт кантарион.

3. По време на третия етап в менюто трябва да бъдат включени млечни продукти - най-добре такива, които са обогатени с бифидобактерии. За най-добър ефект те следва да се ядат/пият сутрин на гладен стомах или вечер преди сън.(а)

още по темата:
- Неправилното антибактериално лечение вреди на здравето
- Наистина ли се нуждаете от антибиотик?
- Как организмът реагира на антибиотиците

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    хранене и диети    лекарства    
 

more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.