zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

1.9 милиарда долара събраха за борба с птичия грип на конференцията в Пекин224 милиона са за страните от източна Европа.

18 януари 2006, здраве.bg

Сумата, която страните-донори на международната двудневна конференция по въпроси на птичия грип успяха да съберат надминава очакваната поне с 400 милиона.
330 милиона бяха дарени от САЩ, а ЕС добави 250 милиона.
Събраните средства ще бъдат изразходвани най-вече за превенция на заболяването, както сред хората, така и сред животните.
Съвсем разбираемо почти половината от събраните средства ще бъдат изразходени в страните от югоизточна Азия, където засега са почти всички смъртни случаи сред хора (с изключение на Турция).
Сумата, която на пръв поглед изглежда голяма, на практика е доста малка в сравнение с евентуалните щети, които болестта би могла да причини, ако вземе пандемични размери.
Прави впечатление и фактът, че САЩ са отделили 4 милиарда долара по своя пандемичен план за собствената си територия.
Поне за момента всички мерки, които се взимат в световен мащаб, са изцяло превантивни. Въпреки някои, установени от експертите, мутации във вируса на птичия грип H5N1, той не се разпространява от човек на човек.
Основните притеснения на международните организации, свързани със здравеопазване, са продиктувани най-вече от факта, че от последната грипна пандемия са изминали повече от 35 г., поради което все по-голяма част от населението на земята може да няма изработен имунен отговор към следващия грипен щам, който започне да се разпространява масово.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    
 

more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.