zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Няколко чести въпроса, свързани с диабетаНяколко чести въпроса, свързани с диабета

Всички данни показват, че броят на хората, страдащи от диабет, много бързо расте.

здраве.bg

Дори според не най-песимистичните прогнози диабетът е едно от заболяванията, които стават все по-широко разпространени, особено в развитите страни. Много специалисти дори смятат, че цифрите в статистиките констатират само “върха на айсберга” и много хора страдат от тази болест без да знаят за това.

1. Как да разпознаем диабета при децата?

Първият признак е жаждата.
При детето може да става дума само за инсулинозависимост, т.е. за диабет от първи тип. При тази форма на болестта клетките на задстомашната жлеза произвеждат много малко количество инсулин и организмът не се справя с разграждането на захарта.

Много често тази форма на заболяване е наследствена. Диабетът от първи тип изисква постоянно попълване на организма с инсулин отвън, т.е. с помощта на инжекции.

Постоянната жажда, особено през нощта е един от първите признаци на диабета при децата. Затова трябва да наблюдавате дали детето уринира често и по-малко. При децата, страдащи от диабет, често се наблюдава повишен апетит, а пристрастията към храната се променят. При това “вълчият” апетит е съпроводен от намаляване на теглото.

Съществуват и други прояви: сухи лигавици на устната кухина и носа, кожно раздразнение на половите органи. При наличието на един от тези признаци, трябва да се потърси консултация с ендокринолог.

2. Как да предотвратим развитието на болестта?

Диетата и физкултурата помагат.
Най-широко разпространен е диабетът от втори тип (при който няма инсулинова зависимост). От него се разболяват хората на около 40 и повече години. Пълнотата и неправилното хранене са рисковите фактори за този вид диабет.
Задстомашната жлеза произвежда инсулин, но поради нарушенията на обмяната на веществата глюкозата не може за проникне напълно в клетките и се натрупва в кръвта. Съдържанието на захар в кръвта нараства и се повяват признаците на диабет.

Диабетът от втори тип е излечим в неговите ранни стадии. Дори при наличието на генетична предразположеност могат да се избегнат...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
деца    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.