zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Тромб във вените удвоява риска от инфаркт и инсулт до годинаТромб във вените удвоява риска от инфаркт и инсулт до година

(фото: dkimages)

26 ноември 2007, actualno.com
още новини от actualno.com


Наличието на тромб във вените е свързано с двойно по-голям риск от инфаркт или инсулт в рамките на една година, предаде Ройтерс, цитирайки резултатите от изследване на датски специалисти, публикувано в сп. "Лансет".

Отдавна е известно, че тромбите в коронарните артерии са често срещана причина за инфаркт или инсулт. Досега обаче учените смятаха, че между венозната тромбоза и тези две състояния няма връзка.

Резултатите от изследването, обхванало 25 000 души в 20-годишен период обаче показват, че такава зависимост съществува. Специалистите не са наясно каква е точната причина, но според тях ключов фактор е затлъстяването.

Датските специалистите съобщават, че за тях връзката се е оказала изненадваща. "Както е известно, инфаркт или инсулт могат да настъпят вследствие на втвърдяването на стените на артериите. Тромбите обаче не причиняват втвърдяване на вените", казва д-р Хенрик Сьоренсен от изследователския екип.

Установяването на връзката може да помогне за предотвратяването на случаи на инфаркт и инсулт като на повече хора се предписват лекарства за намаляване на кръвните съсиреци, предаде БТА.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
55+    изследвания    заболявания    
 

more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.