zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

40% от новородените и 2/3 от смъртните случаи не се регистрират40% от новородените и 2/3 от смъртните случаи не се регистрират

Това показва статистиката в световен мащаб на СЗО.

19 ноември 2007, здраве.bg

В много страни по света не се води стриктна регистрация на актовете за гражданско състояние и на първо място на случаите на раждане и смърт, съобщи преди дни ООН.

Експертите от Световната здравна организация отбелязват, че всяка година по света не се регистрират почти 40% (48 милиона) от 128 милиона новородени. Ситуацията е още по-зле при смъртните случаи - не се регистрират почти 2/3 от тях, а това се равнява на 38 милиона от 57 милиона починали хора.
“Нито едно от учрежденията в системата на ООН не носи отговорност за осигуряване на регистрирането на случаите на раждане и смърт, затова тази област остава без необходимото внимание”, се казва в доклада.

Поради неотчетените случаи на смърт и причините за тях правителствата не могат да разработят ефективна политика в областта на здравеопазването. Съответно те не могат да оценят резултатите от мерките и правилното изразходване на бюджетните средства за здравеопазването.

Световната здравна организация обяви кампания за съдействието на страните за отчитане на всички случаи на раждане и смърт в рамките на регистрирането на актовете за гражданско състояние.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    
 

more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.