zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

40% от новородените и 2/3 от смъртните случаи не се регистрират40% от новородените и 2/3 от смъртните случаи не се регистрират

Това показва статистиката в световен мащаб на СЗО.

19 ноември 2007, здраве.bg

В много страни по света не се води стриктна регистрация на актовете за гражданско състояние и на първо място на случаите на раждане и смърт, съобщи преди дни ООН.

Експертите от Световната здравна организация отбелязват, че всяка година по света не се регистрират почти 40% (48 милиона) от 128 милиона новородени. Ситуацията е още по-зле при смъртните случаи - не се регистрират почти 2/3 от тях, а това се равнява на 38 милиона от 57 милиона починали хора.
“Нито едно от учрежденията в системата на ООН не носи отговорност за осигуряване на регистрирането на случаите на раждане и смърт, затова тази област остава без необходимото внимание”, се казва в доклада.

Поради неотчетените случаи на смърт и причините за тях правителствата не могат да разработят ефективна политика в областта на здравеопазването. Съответно те не могат да оценят резултатите от мерките и правилното изразходване на бюджетните средства за здравеопазването.

Световната здравна организация обяви кампания за съдействието на страните за отчитане на всички случаи на раждане и смърт в рамките на регистрирането на актовете за гражданско състояние.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    
 

more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.