zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Стрес може да е основна причина за аутизъм при децата18 януари 2006, здраве.bg

Бременни, които са преживели силен стрес, предизвикан от загуба на близък, проблеми в работата или силна уплаха, по време на 24-28 седмици от бременността, са с два пъти по-голяма вероятност да родят дете, страдащо от аутизъм, смятат изследователи от Университета на Охайо.

Те изследват болестта от много години, но едва направеното сега изследване показва, че аутизмът може да се предизвика и от външен фактор, какъвто е вътреутробния стрес на плода.

Периодът, в който зародишът е особено чувствителен на стрес, не е случаен – именно в 24-28 седмица от бременността се развива ключовата зона на мозъка, която има отношение към аутизма.

Аутизмът е неврологично заболяване, което най-често се проявява в ранна детска възраст – до 3 г. Тези деца имат проблем с общуването, развитието на говора им е забавено, те придобиват тесен и непрекъснато повтарящ се набор от навици на поведение. Придобитите в тази възраст привички най-често остават характерни за цял живот.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
деца    9 месеца    изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.