zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Алкохолът и лекарствата са във вечна вражда



Алкохолът и лекарствата са във вечна вражда

Алкохолът засилва действието на медикаментите и предизвиква появата на симптоми като при предозирането им.

19 ноември 2007, здраве.bg

Наближават коледните и новогодишните празници. През това време на годината много се пише и говори за печалните злоупотреби с алкохол в празничните нощи, но хората често забравят, че особено голям риск от алкохолно натравяне съществува и при съчетаването на алкохола (дори в малки количества) с лекарствените препарати.

Алкохолът засилва действието на повечето медикаменти и може да предизвика появата на симптоми както при предозиране на лекарството. Особено опасно е съвместяването на алкохол с психотропни и сънотворни препарати, както и с лекарства за сърдечно-съдови заболявания.

За да не се откажете от чашата шампанско или вино през новогодишната нощ, добре е да запомните следните правила:
1. Приемайте лекарствените таблетки 2-3 часа преди да седнете на масата и не по-рано от 2-3 часа след приключването на храненето.
2. Не приемайте големи дози алкохол! Безопасната доза се равнява приблизително на бутилка бира, 50 г концентрат, две чаши вино.

Ако все пак в резултат на смесването на алкохола с лекарството се почувствате зле, незабавно извикайте бърза помощ! Докато чакате лекарите, ако сте в съзнание, промийте стомаха си, като приемете голямо количество вода.
Ако пострадалият е в безсъзнание, обърнете го на една страна, за да можете по-лесно да отворите устата и да притиснете езика му при наличието на конвулсии. Също така наблюдавайте пулса и дишането.

Ако след приемането на алкохол, почувствате болка в областта на корема или някой зъб, можете да си помогнете с помощта на билков чай, който не си взаимодейства с алкохола.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    лекарства    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.