zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Дали и какво да ядем след шест



Дали и какво да ядем след шест

Зеленчуците и плодовете са сред лесно разграждащите се храни.

dieti.info
четете още dieti.info


Да не се приема храна след 18 часа е измежду първите правила на доста диети. Но в действителност към него не трябва да се придържат всички, а само тези, които се опитват да се избавят от излишно тегло и това изискване е свързано не толкова със самите диети колкото с особеностите на организма.

Със залязването на слънцето естествените механизми в тялото забавят своята работа и се готвят за сън. Затова по правило употребата на храна след залез слънце нарушава подготовката на организма за сън и така нанася вреда на здравето.

Но какво да се прави, ако отказали се от късната вечеря, чувствате глад и не можете да заспите без да сложите нещо с стомаха?

Добре е да се знае, че възникващото вечерта чувство за глад е лъжовно, а цялата храна, изядена непосредствено преди сън, ще се натрупа под формата на мазнини. Опитайте се да прочетете нещо или се заловете с домакинска работа. Ако чувството на глад не отстъпи, изпийте чаша вода или мляко.

Ако и това не помогне, все пак хапнете нещо. За предпочитане е да изберете продукти, които се преработват бързо - например извара или зеленчуци. Не посягайте към мазната и сладка храна. Изключете от вечерното си меню и алкохола и кофеина.

Диетолозите съветват за вечеря да се приемат продукти, богати на целулоза, които способстват за изгарянето на калориите: домати, моркови, патладжани, цвекло, ябълки, ягоди, диня, портокали, кайсии. Всички тези плодове и зеленчуци няма да способстват за натрупването на допълнителни килограми, а съчетани с движение и спорт, ще ускорят и отслабването (ако имате нужда от такова, разбира се).(а)

още по темата
Какво да ядем преди сън
Как да се справим сами с чувството за глад

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.