zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

При чести простуди децата имат нужда от повече витамини17 януари 2006, здраве.bg

При децата, които често или дълго са страдали от простудни вирусни заболявания - настинки, набавянето на допълнително количество витамини е задължително и следва да бъде част от всяка предписана терапия.

При инфекциозно заболяване нуждата на организма от витамини силно се увеличава и нерядко се стига до относителен недостиг на витамини (авитаминоза), който води до понижаване функциите на имунната система, понижава способността му да се бори с инфекции и способства за развитие на алергични състояния.
Авитаминозата при често боледуващи деца не се ограничава само в недостиг на аскорбинова киселина (витамин С), но и на много други елементи – най-често на витамини от групата В (В2, В6), фолиева киселина и бета каротин.

Дефицитът на витамини нарушава общата обмяна на веществата и понижава ефективността на евентуалните други взети мерки за преодоляване на заболяването, което може да се превърне в хронично.

Проведено в Русия изследване показва, че приемът на поливитаминни продукти, особено през есенно-зимния сезон, намалява количеството на простудни вирусни заболявания с над 30%.

Освен липса на витамини тези заболявания увеличават нуждата и от допълнителни количества микроелементи - минерали като магнезий, цинк, кобалт, молибден.

При невъзможност да бъде намерен полипрепарат, съдържащ всички необходими минерали, може да се премине към прием поне на цинк-съдържащ продукт.

 
добави в:
 
Още по темите:
деца    изследвания    хранене и диети    заболявания    
 

more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.