zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

При чести простуди децата имат нужда от повече витамини



17 януари 2006, здраве.bg

При децата, които често или дълго са страдали от простудни вирусни заболявания - настинки, набавянето на допълнително количество витамини е задължително и следва да бъде част от всяка предписана терапия.

При инфекциозно заболяване нуждата на организма от витамини силно се увеличава и нерядко се стига до относителен недостиг на витамини (авитаминоза), който води до понижаване функциите на имунната система, понижава способността му да се бори с инфекции и способства за развитие на алергични състояния.
Авитаминозата при често боледуващи деца не се ограничава само в недостиг на аскорбинова киселина (витамин С), но и на много други елементи – най-често на витамини от групата В (В2, В6), фолиева киселина и бета каротин.

Дефицитът на витамини нарушава общата обмяна на веществата и понижава ефективността на евентуалните други взети мерки за преодоляване на заболяването, което може да се превърне в хронично.

Проведено в Русия изследване показва, че приемът на поливитаминни продукти, особено през есенно-зимния сезон, намалява количеството на простудни вирусни заболявания с над 30%.

Освен липса на витамини тези заболявания увеличават нуждата и от допълнителни количества микроелементи - минерали като магнезий, цинк, кобалт, молибден.

При невъзможност да бъде намерен полипрепарат, съдържащ всички необходими минерали, може да се премине към прием поне на цинк-съдържащ продукт.

 
добави в:
 
Още по темите:
деца    изследвания    хранене и диети    заболявания    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.