zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

10 начина да повишим имунитета си



10 начина да повишим имунитета си

Спокойствието и любовта към самия себе си е основно изискване за добрия имунитет.

Позитивизмът и правилното хранене са само част от това, което можем да направим за по-силен имунитет.

здраве.bg

... песимистите, твърдят учени от известната клиника “Мейо” (Mayo Clinic) в САЩ. Мрачните и нервните хора, а също и тези, които са в постоянен стрес, като правило имат слаба имунна защита. Разбира се, негативизмът е и черта от характера, но ако “розовите очила” могат да повишат защитните сили на организма, това означава, че си струва да ги “носим”.

5. Хранете се правилно

При гладуване, организмът започва да произвежда хормони на стреса. Ако отслабвате дори с 1 кг седмично, в организма ви ще се намали активността на Т- клетките, които разпознават вредните микроорганизми и чуждите клетки. Имунните стимулатори ще ви помогнат да се справите по-бързо с настинката, но те няма да ви донесат друга полза. Внимавайте с употребата им - прекалено високата доза е дори опасна за здравето.

6. Смейте се по-често

Искреният смях повишава нивото на антителата и стимулира активността на левкоцитите. Доказано е, че гледането на комедиите повишава имунитета на молекулярно ниво. Смехът засилва кръвообращението, подобрява храносмилането, стабилизира налягането и намалява мускулното напрежение.

7. Използвайте повече мозъка си

Доказано е например, че дори играта на карти стимулира активността на имунната система. Между защитните механизми на организма и отделите на мозъка, отговорни за планирането, паметта, инициативата и абстрактното мислене, съществува пряка връзка.

8. Движете се

Редовните умерени физически упражнения са способни да мобилизират защитните механизми на организма и да повишат активността на левкоцитите. Но не прекалявайте, защото голямото натоварване може да провокира развитието на синдрома на хроничната умора.

9. Научете се да се отпускате

При стрес в организма се произвеждат хормоните кортизол и адреналин, които понижават имунитета. Ето защо често по време на изпити, при наличие на чести конфликти на работното място или други проблемни ситуации...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    aлтернативи    заболявания    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.