zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Рибните продукти намаляват риска от инфаркт на миокарда



Според специалистите рискът спада с над 60%.

здраве.bg

Любителите на ястия от риба вече имат още една причина да твърдят, че се хранят здравословно.
Резултатите от мащабно изследване, проведено в продължение на 11 години от японското здравно министерство, показват, че който хората, в чието меню редовно присъстват рибни продукти, намаляват риска от инфаркт на миокарда с над 60%.

Проучването, осъществено от Университета в Осака, е обхванало 40 хиляди души. Според неговите резултати, всички, които ядат поне по 180 г риба средно на ден получават инфаркт на миокарда над два пъти по-рядко от онези, в чието хранене рибата не надвишава 20 г дневно.
Същевременно при първите опасността изобщо от хронични сърдечно-съдови заболявания, вкл. стенокардия, е с 37% по-малка.

Японските специалисти обясняват получените резултати с наличието в рибата на големи количества ненаситени мастни киселини, които препятстват отлагането на плака по стените на кръвоносните съдове, както и образуването на съсиреци в кръвта.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    изследвания    хранене и диети    заболявания    
 

more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.