zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Фертилността и възрастта на мъжа



Фертилността и възрастта на мъжа

здраве.bg

Всички органи на човешкото тяло са подложена на въздействието на процесите на стареенето. Това се отнася и до спермата. Преди време на възрастовия спад на мъжката фертилност се е обръщало по-малко внимание, тъй като, независимо от някои затруднения, повече мъже са били способни да станат бащи дори на преклонна възраст. Съществува документиран случай за 94-годишен мъж, който е съхранил тази своя способност, но това по-скоро е уникално явление, а не общоприет факт.

С възрастта мъжката способност към оплождане доказано намалява и днес с този проблем се занимават много специалисти.
Стареенето влияе на количеството съзрели клетки сперма. Доказано, е, че намаляването на производството на активните клетки от спермата започва още на 25-годишна възраст. Това е свързано с постепенното намаляване на количеството на хормона тестостерон в организма.

След 40-годишна възраст спадът на производството на тестостерон става особено явен и това води до намаляване на костната и мускулната маса, загуба на половата възбудимост, намаляване на способността за производство на зрели клетки сперма. Възникват и усложнения с ерекцията.

Възрастта оказва значително влияние на спермата. Тя е причина за следните последствия:
- Намалена подвижност: сперматозоидите не узряват дотолкова, че да придобият необходимата подвижност да достигнат яйцеклетката и да я оплодотворят.
- Намаляване на ефективността: сперматозоидите не само загубват своята подвижност, но те няма и сили за движение напред и оплождане на яйцеклетката.
- Намаляване на еякулацията: тя отслабва с възрастта и спермата не може да се изхвърли толкова далече, колкото е заложено от природата в най-фертилната възраст.
- Промени в генетичния фон: възниква риск от генетична мутация на клетките на спермата. Те се образуват чрез деление и наличието дори само на една мутирала клетка способства за нарастването на количеството на “развалените” клетки.

Какво може да се направи
Въпреки че промените в спермата започват да...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    секс и здраве    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.