zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Сексът по време на бременност - опасен или полезенСексът по време на бременност - опасен или полезен

здраве.bg

Сексът като правило не е опасен за бременните жени. Оргазмът или стимулацията на ерогенните зони предизвикват съкращения на матката, но в общия случай това не може да доведе до аборт. Ако обаче се появят непрекъснати съкращения на матката, трябва да се потърсил консултация с лекар.

Интересен детайл е фактът, че според признанията на много жени, именно в периода на бременност те изпитват най-силни усещания по време на оргазма и въобще имат много по-голямо желание за секс, отколкото преди зачеването на детето.

Това е свързано с различните изменения, настъпващи в организма през бременността, които влияят на сексуалната активност и възприятие. Кръвта прилива повече към таза, матката и влагалището стават по-широки, клиторът няколко пъти увеличава своите размери.

Ако бременността през последните месеци протича нормално, т.е. няма кръвотечения, секрети, лошо общо здравословно състояние, отново няма никакви ограничения за половите контакти. Разбира се, партньорът трябва да бъде абсолютно здрав.

Някои мъже се страхуват да правят секс през последните месеци от бременността на техните съпруги, страхувайки се да не навредят на плода или да не се стигне до спонтанен аборт. В такъв случай просто може да се изберат пози, безопасни за детето и бъдещата майка.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    секс и здраве    
 

more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.